Purentaelimistön toimintahäiriöt ja niiden hoito

Purentalihaksiston ja leukanivelten aiheuttamien erilaisten kipuoireiden tunnistaminen ja niiden hoitaminen on noussut hienosti ihmisten tietoisuuteen ja hoitoon osataan hakeutua entistä paremmin. 

Oirekuva on usein hyvin moninainen ja yksilöllinen. Purentalihaksiston kiputilojen hoidossa onkin tärkeää kuunnella asiakasta ja hänen tarinaansa huolella. Asiakkaideni oireistossa on toistuvia päänsärkyjä, niskakipuja, paineen tunnetta rinnassa, silmien väsymistä, palan tunnetta kurkussa, kipuja leukanivelten alueella tai ikenissä, leukanivelten rahinaa tai napsumista, rajoittunut suun avaus, pistelyitä kasvojen alueella, korvakipuja tai korvien soimista. Moni tunnistaa nykyään myös stressin sekä muiden psyykkisten kuormitustekijöiden vaikutuksen kehoonsa. Kysyn usein asiakkailtani, kuinka he nukkuvat ja kokevatko palautuvansa riittävästi omassa arjessaan.

Moni tietää purevansa hampaita yhteen öisin (ja päivisinkin) ja usealla onkin hammaslääkärin määräämä purentakisko öisin käytössä. Purentakiskon tärkeä tehtävä on suojata hampaita, mutta se ei estä hampaiden yhteen puremista.

Purentakisko lisää osalla asiakkaista suun kautta hengittämistä öisin, jolloin hengitysvolyymi kasvaa eli hengitetään ikään kuin liian isosti ja mm. kuorsaus liittyy tähän. Olosuhteisiin nähden liian suuren hengityksen vaikutuksia voivat olla esimerkiksi krooninen tukkoisuus, väsyneenä herääminen, lihasjäykkyydet, -kivut ja -krampit, puutumiset ja pistelyt raajoissa, erilaiset unihäiriöt sekä keskittymisvaikeudet. Asiakkaan hengittämisen tutkiminen on omalla vastaanotolla yksi keino purentalihasongelmien hoitoa.

Tutkimiseni ja käsittelyni on jokaiselle asiakkaalle erinäköinen. Yhdellä korostuu mekaaninen toiminta niskan ja leukanivelten osalta, toisella stressistä johtuvat palautumisen haasteet. Toisille käsittely tehdään laajasti aina rintarangan yläosasta päähän saakka, toisilla hoito keskittyy pääasiassa kasvojen, purentalihasten ja leukanivelten alueelle. Kaulan, kurkun, rintakehän ja vatsan alue on myös tärkeä hoitokohde osalle asiakkaista. Yleensä aina teen tutkimuksen ja hoidon myös suun sisäpuolelle. 

Kotiharjoitusohjeetkin ovat yksilölliset riippuen tutkimuksen ja hoidon "löydöksistä". Yhdelle ohjaan vahvistavia harjoitteita mm. yläselälle, toiselle suu- ja kielijumppaa ja toiselle hermoston ylivireyttä purkavia harjoitteita. Hermostoon saadaan rauhoittavaa vaikutusta usein jo käsittelyn aikana, sillä kasvojen ja pään alueen käsittelyn on erittäin rentouttavaa.

Olet lämpimästi tervetullut vastaanotolleni!