Jalkineopastus

Kengät ovat Suomen säissä pakollinen varuste. Kesä tuo lyhyen poikkeuksen, jolloin voi halutessaan kulkea paljain jaloin. Millaiset sitten ovat hyvät kengät? Yleinen vastaus voisi olla, että sellaiset, jotka tuntuvat mukavilta jalassa.

Fysioterapeutin näkökulmasta asiaa voi tarkastella hieman tarkemmin. Kävelyn kannalta tärkeää on, ettei kenkä rajoita liikaa nilkan ojennus-koukistus -liikettä eikä myöskään isovarpaan ojentumista kävelyn työntövaiheessa. Kengän tulisi siis joustaa päkiästä, jotta varpaat voivat taipua. Kengässä ei kannata olla kovin korkeaa korkoa ja koron muoto voisi olla hieman pyöristetty, jotta se imitoi kantapään pyöreää muotoa. Korkea korko lisää yleisesti ottaen lihastyön tarvetta nilkan, säären, polven ja lantion alueella. Korkea korko myös muuttaa kehon asentoa vieden helposti esimerkiksi alaselkää notkolle.

Kenkäostoksille kannattaa suunnata iltapäivällä tai illansuussa, koska jalka turpoaa iltaa kohti. Näin saadaan varmistettua, ettei tule ostettua liian pientä kenkään. Hyvässä kengässä on tarpeeksi leveä lesti, jotta varpaat mahtuvat "lepäämään" kengässä suorana. Tämän voi mitata kaupassa ottamalla pohjallisen irti kengästä ja käymällä seisomaan pohjallisen päälle. Jos varpaat tulevat pohjallisen reunoilta ulos, on kenkä liian kapea.

Jos varpaat puristetaan suppuun liian kapeaan kenkään, painopiste siirtyy keskelle päkiää tehden jalkaterästä epävakaan. Liian kapea kenkä altistaa vaivaisenluun sekä liikavarpaan muodostumiselle sekä poikittaisen holvikaaren laskeutumiselle. Kengässä tulisi olla riittävästi tilaa varpaille myös korkeussuunnassa. Aikuisen kengässä on hyvä olla 1-1,5 cm käyntivara, jolla varmistetaan etteivät varpaat puristu liian lähelle kärkeä. Liian lyhyt kenkä altistaa varpaiden koukkuasennoille. Kengässä on hyvä olla nauhoitus tai tarrat, koska tällöin kenkä saadaan säädettyä omaan jalkaan napakaksi. Hölskyvässä jalkineessa jalka ei ole rento.

Aina, kun kenkä tukee nilkkaa ja jalkaterää, se myös rajoittaa liikettä. Mahdollinen jalan tuennan tarve kannattaa selvittää asiantuntevan fysioterapeutin vastaanotolla. Terveellä jalkaterällä on kyky mukautua alustaan ja lihaksilla on kyky vahvistua ja oppia toimimaan ilman, että sitä rajoitetaan tai ahdetaan liian jäykkään kenkään.