rauhoittuminen

Akupunktio

Akupunktio on neuloilla tehtävä hoitomuoto, jonka juuret ovat Kiinassa.

Olen käyttänyt akupunktiota osana fysioterapiaa jo 10-vuoden ajan ja tänä aikana minulle on muodostunut selkeä tuntuma siitä, millaiseen kipuun tai oireeseen akupunktiota kannattaa lähteä kokeilemaan.

Länsimainen akupunktio on erilaisten tuki- ja liikuntaelimistön kiputilojen hoitoa ja lihasten rentouttamista. Käytän akupunktiota eniten erilaisiin päänsärky ja migreenioireisiin sekä niska-hartiakipuihin. Myös kroonistuneisiin lonkka-, alaselkä- ja alaraajakipuihin on saatu helpotusta.

Akupunktiopisteet sijaitsevat ympäri kehoa iho- ja lihasmeridiaaneilla. Länsimaisessa akupunktiossa käytetään meridiaanipisteiden lisäksi trigger-pisteitä eli kipeitä ja kireitä kohtia kehossa. Lisäksi voidaan käyttää ns. etäpisteitä tehostamaan hoitoa. Tällaiset pisteet löytyvät esimerkiksi peukalon hangasta, nilkan ulkosyrjästä ja isovarpaan ja 2. varpaan välistä.

Akupunktio vaikuttaa erityisen hyvin tylppään ja jomottavaan kipuun. Hoito käynnistää keskushermoston kautta endorfiineihin perustuvan kehon oman kivunlievitysmekanismin. Jotkut asiakkaat kuvailevatkin olotilaa euforiseksi hoidon jälkeen. Neulojen kivunlievitystehoa voidaan vielä lisätä johtamalla neuloihin sähköä. Tätä kutsutaan Pens-hoidoksi.

Käytettävät neulat ovat hyvin ohuita ja kertakäyttöisiä. Neulat ovat paikallaan n. 25-30 minuuttia ja minulla on tapana pyöritellä ja nyppiä niitä yhden tai kaksi kertaa hoidon aikana tehon lisäämiseksi ja kudosten tunnustelemiseksi. Parhaimman hyödyn akupunktiosta saa yleensä, kun hoitokertoja on vähintään kolme n. viikon välein. Mitään ylärajaa akupunktiokäynneille ei ole. Joskus esim. migreenin oireita pidetään kurissa n. kerran kuussa tehtävällä akupunktiolla.

Tervetuloa kokeilemaan!