vaivattomuus ja rauhallisuus

Opastus parempaan hengitykseen

Hengitysopastukseni pohjaa Hoitava Hengitys-menetelmään, jonka on luonut Byteyko-ohjaaja Marketta Manninen.

Useimmat ihmiset tunnistavat hengittävänsä välillä hyvinkin pinnallisesti. Pinnallinen hengitys tuo tunteen hapen loppumisesta, jolloin haukomme tiedostamattakin happea vielä enemmän. Tämä kierre johtaa olosuhteisiin nähden hengityksen liialliseen kasvuun ja puhutaankin ylihengittämisestä. Tee tästä ylihengitystesti!

Ylihengittämisen oireet ovat hyvin moninaisia. Hengityspuolella ne voivat olla hengenahdistusta, ilman haukkomista, huokailua, jatkuvaa haukottelua, limaisuutta ja toistuvia hengitystietulehduksia. Sydänpuolella voi esiintyä rytmihäiriöitä, kipuja rintakehän alueella, tihentynyttä tai epäsäännöllistä sykettä. Hermojärjestelmän oireiluja voivat olla esim. huimaus, liiallinen hikoilu, käsien ja jalkojen pistely, kylmät kädet, ahdistus, huono uni, ärtyneisyys ja stressi.

Oman hengityksesi arviointiin voit kokeilla näitä testejä:

1. Hengitä tasaisesti ja rauhallisesti 60 sekuntia ja laske montako hengityssykliä (sisään  ja ulos) otat minuutissa.

  • 6-8x on HYVÄ
  • 8-10x on OK
  • yli 10 kertoo sympaattisen hermoston (kaasu) yliaktiivisuudesta.

 2. Tee tämä testi aamulla ennen aamupalaa. Ota esim. kännykällä aikaa. Hengitä rauhallisesti muutamia kertoja sisään ja ulos. Pidätä uloshengityksen jälkeen hengitystä. Montako sekuntia kului ennen kuin otat uuden sisäänhengityksen?

  • 40 sekuntia on HYVÄ tulos.
  • Tämä kesti kertoo kudosten happipitoisuudesta sekä mittaa hiilidioksidin sietokykyä.

Jos näissä testeissä sinulla olisi parantamisen varaa, ota rohkeasti yhteyttä, niin voidaan yhdessä miettiä sinulle sopivia hengitysharjoituksia. Lue lisää Hoitava Hengitys-menetelmästä Marketta Mannisen sivustolta.

Oma koulutukseni on lyhyempi työpaja-koulutus.